Blog/ Lever du for at spise eller spiser du for at leve?

Workshop:To farverige dage med god mad og inspiration

Det smagte, det inspirerede og engagerede, da chefkok John Hellmers underviste i den nye trend indenfor sund mad.

Køkkenet var stort. Udstyret det nyeste inden for branchen, og chefkok John Hellmers fra Los Angeles var i topform, da han den 25. og 26. august holdt to workshop på Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

-          Vi spiser af forskellige grunde. Vi spiser til fest, til højtider, i hverdagen, når vi er sultne eller lækkersultne, men den vigtigste grund til at spise er ønsket om at være sunde og raske, siger John Hellmers.

Han har efter otte år som kok på finere restauranter i New York skiftet kurs og bor i dag i Californien, hvor han underviser og laver mad til kunder, der efterspørger sund mad.

Hans speciale er veganer mad og den nye trend alkaline veganer mad, hvor bl.a. sukker og sukkerholdige grøntsager og frugt undgås.

Overgangsmad

Workshoppen var delt i to. Lørdag var for begynder inden for alkaline mad, og søndag var for mere øvede, der med udgangspunkt i den basale forståelse af alkaline mad blev undervist i såkaldt ”overgangsmad”.

-          Ikke alle kan eller har lyst til at give slip på det, de holder af, men de vil gerne spise og drikke mere sundt. Derfor underviser jeg også i  transition (overgangsmad), da det er sundere end det, de fleste ellers spiser, siger John Hellmers.

Energi til kroppen

Mad har forskellig virkning på kroppen. Noget madet bygger op og giver energi, mens andet mad bryder ned og svækker vitaliteten.

Alkaline mad giver energi, mens f.eks. kød nedsætter kroppens pH-værdi. Se f.eks. dr. Youngs artikel om negatives ioners positive betydning: Your Body Is Electric and Runs on Electrons – NOT Sugar, Protein or Fat!

De fleste kender til den træthed, der ofte opstår, når man har spist en ”god middag” med fisk eller kød.

-          De fleste skulle prøve at give kroppen en pause og kun spise alkaline. Efter bare én ug til 14 dage, vil de opleve, at de får mere energi og en bedre følelse i kroppen, siger John Hellmers.

Eller følelsen af at få ilt og energi ved ture til vandet eller i skoven. Steder der er rige på negative ioner.

Smagsoplevelse

For dem som gerne vil spise og drikke sundere, men ikke er klar til at ”tage springet” har han skabt en række sunde opskrifter med smagsoplevelser, som han som kok ved de fleste sætter pris på.

-          Transition er forandring eller overgang fra en mere traditionel opfattelse af mad og sundhed til en anderledes og mere sund livsstil, siger John Hellmers.

Han understreger, at det for ham er vigtigt, at hver enkelt finder sin egen vej og i eget tempo.

Uden afsavn

Et eksempel er, at brugen af brune bønner i en veganer chili, mens man i en alkaline chili vil undlade brune bønner, da de indeholder stivelse og ikke er friske: levende mad.

-          Jeg er meget engageret i overgangsmad, da jeg af erfaringer ved, at det ikke er nemt at ændre kostvaner. Derfor vil jeg vise, at det ikke behøver at være et afsavn, men at sund mad kan se lækker ud, smage godt og tilføre kroppen energi og al den næring, den behøver, siger John Hellmers.

Et andet eksempel på forskellen mellem en overgangsdessert og en alkaline dessert kan være en lækker opskrift tilsat dadler, der på grund af sukkerindholdet, vælges fra i en alkaline dessert.

Op til 30 personer deltog i de to workshop, der bød på farverig og god veganer mad.

 

 

 

0

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>